Güvenli e-postada sıkı bir alternatif: Tutanota

MELİH BAYRAM DEDE

Daha önce güvenli iletişim için kullanabileceğiniz ProtonMail adlı elektronik posta servisinden söz etmiştim. Bu yazımda ise ProtonMail’e alternatif olarak kullanabileceğiniz Tutanota’ya yakından bakacağız. Konuya ProtonMail ile giriş yapmış olsam da aslında Tutanota bu kulvarda daha önce faaliyete başlamıştı. ProtonMail 16 Mayıs 2014’te İsviçre‘nin Cenevre şehrinde faaliyete başladı.

Dünyanın ilk uçtan uca şifreli posta hizmeti


Tutanota ise ProtonMail’den daha önce 2011’de Almanya’nın Hannover kentinde yola çıkmıştı ve bu nedenle tüm posta kutusunu şifreleyen dünyanın ilk uçtan uca şifreli posta hizmeti unvanını hak ediyor. Tanıtımlarında “Birlikte kitlesel gözetimi durduracağız” ifadesini kullanan şirket, gizliliğin temel bir insan hakkı olduğuna vurgu yaparak, “Tutanota’yı herkese güvenli e-postalar göndermenizi sağlamak için inşa ediyoruz” diyor.

‘Gizliliği korumak bizim görevimiz’


Almanya merkezli şirket, “Gizlilik haklarımız için mücadele etmek -dünyadaki gazetecileri, bilgi uçurucuları (Whistleblower-Muhbir) ve insan hakları aktivistlerini korumak- bu bizim görevimiz olmuştur, çünkü şifreli e-posta hizmeti Tutanota’yı oluşturmaya başladığımızdan beri bu bizim toplumumuzda paylaşılan bir değerdir.” cümlelerinin altını çiziyor.

Yorumlar