Cosmopolis, Sevim Gözay, Sex And The City ve Ally McBeal...

Konuklardan daha fazla sunucusunun boy gösterdiği, manken gibi salına salına sokaklarda cep telefonuyla konuşarak dolaştığı, Dente marka sponsor hediyesi dizüstü bilgisayara nazik parmaklarıyla dokunarak, program metinlerini ve konuklarına yönelteceği soruları yazdığının gösterildiği, ilginç bir program Cosmopolis.

Buğulu ses tonuyla kendi görüntülerinin üzerine, kendi okuduğu metinleriyle şehirde yaşayan "özgür kadın"lara (Özgür kız demiyorum dikkat!) akıl hocalığı yapan Sevim Gözay, eminim büyük bir hayran kitlesine sahiptir.

Sunucusunun hatırına izlenen bir program bu. Bu anlamda, Televole, Uçankuş, Pazar Keyfi, Acun Firarda'yı, plajlardaki güzelleri görmek için izleyen kitlenin profiline yakın, bu programın izleyici profili.

Programcılar da sanırım bunu amaçlıyor ki, sunucuyu kâh salına salına gezerken, kâh yemek yerken, kâh şuh kahkahalar atarak şehirli, çalışan ve mutlu bir kadın tipi çizerken görüyoruz.

Sevim Gözay'ın üstlendiği bir önemli misyon da, kadına yönelik tüketim kültürü, kapitalist piyasa ürünleri, 90-60-90'lık küresel vücut ölçüleri ve "evrensel" kadın profilini Türk kadınına empoze etmek.

Amerikan menşeili, Sex And The City ve Ally McBeal filmlerinden İstanbul sokaklarına fırlamış gibi gözüken Sevim Gözay, bu tarzı geniş kitlelere yaymak için çaba harcıyor.

İlköğretimde okuyan ve yeğeni olarak tanıttığı "minik kız" ve arkadaşlarının, bu (küçük ama bir o kadar da büyük!) yaşlarına rağmen, ne kadar çok "kadın" olduklarını, bu yaşta başlarından ne kadar çok aşklar, aldatılmalar geçtiğini, erkeklerin sadakatine asla güvenmediklerini, makyajsız sokağa çıkmadıklarını, İstiklâl'de salına salına gezerek, yeni gönül ilişkilerine yelken açtıklarını ballandıra ballandıra anlatması, Cosmopolis'ten hafızamda kalan anlar arasında.

Mutlaka ve mutlaka dış görünüş ve güzelliğin önemli oluşu, makyajsız bir kadın düşünülemeyeceği yargısı oluşturması, güzel görünmek için gerekliyse estetik yaptırılması şartlandırması, özgür kadın imajı... Ve işte size Cosmopolis! İşte size Sevim Gözay!

Yorumlar