Sözlüklerin "ekşi"mesi ve Türk Ceza Kanunu

İnternetteki sanal sözlükler, her ne kadar büyük ilgi görse de, yalan yanlış, hatta iftiraya, hakarete varabilecek yorumlarla dolu. Bu konuda bir çok yakınmaya şahidim. Mesela bir yazar için, sırf soyadından dolayı, gazete sahipleriyle akrabalığı var zannedilerek, "olsa olsa gazete sahiplerinin akrabasi oldugu icin gazetede yazi yazmasina müsaade edilen hanim." denilebilmekte, bu yanlışı düzeltmek ise bir türlü mümkün olamamaktadır.

Nasıl oldu bilinmez, Ekşi Sözlük, ilk defa, madde başlıklarıyla ilgili kayıt olan okuyucularına söz hakkı verdi. Sözlükteki her madde için, "okuyucu" olarak olumlu ya da olumsuz görüş belirtmek isteyenler için ikonlar konuldu.

Ayrıca, okuyucu olarak siteye kayıtlı olmayanlar için de, yine her maddenin altına "Şikâyet Et" butonundan görüş belirtme hakkı getirildi. En azından bu şekilde, hakkında yazılan yorumlara, yanlış bilgilere, hakaretlere karşı söz hakkını kullanmak isteyenler seslerini duyurabilirler.

Sözlük yöneticileri "Şikâyet et" bölümünde her ne kadar, sadece hukuken sakıncalı kayıtlar için şikâyet yapılması gerektiği gibi -yersiz- bir ifade kullansa da, hukuken sakıncalı olmasa da, içerik olarak yanlış bilgilerin düzeltilmesinin önünün açılması da yerinde olur.

Hukuki olarak suç oluşturabilecek içerik konusunda ise çok şey söylemek mümkün. Çünkü sözlük, hukuki açıdan suç oluşturabilecek bir çok kayıtla dolu.

Hakkında yazılanlarla ilgili hiç kimsenin mahkemeye başvurduğunu -en azından şimdilik- bilmiyoruz. Ancak, herkes, sözlükte hakkında yazılanlarla ilgili mahkemeye gitse, sözlüğün işleyişi sekteye uğrar.

Bunu şuna dayanarak söylüyoruz;

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinin "g" bendinde, suça konu olabilecek tanımlar yapılırken, "Basın ve yayın yolu ile deyiminden; her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim aracıyla yapılan yayınlar"ın anlaşılması gerektiği belirtilerek, internetteki yayınlar da "basının bir parçası" kabul edilmiş, bu da "basın yoluyla işlenen suçlar" gibi muamele yapılmasının önünü açmıştır.

İnternetteki siteler, hukuki olarak bir medya aracı haline gelmiştir. Bu nedenle, sözlükte hakkında aşırı yorumlar yapılanlar, "Basın yoluyla hakaret" fiilinden dava açabilir. Şimdilik, "çocuklar eğleniyor" diye düşünülüyor olmalı ki, çalakalem sözlükçülük, "tu kaka" gidiliyor.

İfade özgürlüğü güzel şey, ama bunu "her önüne gelene bok atmak" şeklinde algılama yanlışı maalesef devam ediyor. Bakalım nereye kadar gidecek?

Hamiş: Temiz bir içerik oluşturmak amacıyla ortaya çıkan www.turkcebilgi.com sitesine göz atmanızı tavsiye ederim. Hatta elinden gelen, içerik geliştirmeye yardımcı da olabilir.

Kaynak: http://www.pctime.com.tr/detay.asp?ContentID=1456

Yorumlar