'Her evde bir bilgisayar olacak' demiş ama kimse inanmamıştı!

Yazılım devi Microsoft, 30. yaşgününü kutladı. 1975 yılında kurulan şirket, 'her evde bir bilgisayar olacak' öngörüsüyle yola çıkmış, ancak o dönemde kimse buna inanmamıştı. Bugün, bilgisayarlar evlere girmekle kalmadı, cep telefonlarıyla ceplere bile girdi.

Bilgisayar yazılım devi Microsoft 30'uncu yaşgününü şirketin merkezinin bulunduğu Seattle'da kutladı. Bill Gates tarafından kurulan Microsoft bir çok alanda yazılım üretiyor. Bu yazılımlardan en önemlisi, Windows işletim sistemi. Halen dünya genelindeki kişisel bilgisayarların yüzde 90'ından fazlasında Windows işletim sistemi kullanılıyor. Bugün 80 ülkede yaklaşık 60 bin çalışanı bulunan şirket, zaman zaman piyasa üzerindeki hakimiyeti ile "tekel" suçlamalarına maruz kalsa da, bilişim sektörünün en önemli motorlarından biri.

Ortaklar dolar milyarderi

New Mexico doğumlu Bill Gates, 1975 yılında Microsoft'u kurdu. Bilgisayarların buzdolabı büyüklüğünde olduğu o dönemde, okul arkadaşı Paul Allen ile birlikte her evde bir kişisel bilgisayar bulunacağı öngörüsüyle yola çıktıklarında, kimse onlara inanmıyordu. Ancak gelinen noktada, Microsoft'un öngörüleri gerçek oldu, bilgisayarlar evlere girmekle kalmadı; Mobile Windows adıyla cep telefonlarına bile girdi.Microsoft'un bu başarısı, Gates ve Allen'ı dolar milyarderi yaptı. Sadece onlar zengin olmadı. Şirketin çalışanları da belli oranda hisseleriyle zenginler arasına girdi.

11 yıldır zirvede

Harward Üniversitesi'ndeki öğrenimini yarıda keserek iş hayatına atılan Bill Gates, 11 yıl üst üste Forbes dergisinin 'en zenginler' listesinde bir numaraya yerleşti. Bill Gates, 51 milyar dolarlık servetiyle bu yıl da Forbes dergisinin "En zengin 400 Amerikalı" listesinin başındaydı. Yine Microsoft'tan Paul Allen 22,5 milyar dolarlık servetiyle listede üçüncü sırada yer aldı.

Herkes ona rakip

Microsoft'un yazılım piyasası üzerindeki hakimiyeti, Atlantik'in her iki yakasında rekabet kurallarını düzenleyen yetkililerle tartışma konusu oldu. Ayrıca, firmanın sistemleri internet korsanlarının da hedefi haline geldi. Şimdi Google gibi rakipleri, internet temelli yeni hizmetleriyle Microsoft'a meydan okuyor. Bir diğer tehdit ise, iş çevrelerinde Linux yazılımının tercih edilmesi.

Ancak Bill Gates tüm bu tehditlere karşı koyuyor ve Microsoft'un 30'uncu yaşında, yavaşlamak bir yana yoluna aynı hızla devam ettiğini söylüyor.

Yorumlar