Messenger'a sor, söylesin!

"Turist Ömer Uzayda" filminde "Zızztt Erenköy nedir?" diye sorulduğunda, 'kompüter'den dumanlar çıkmaya başlamıştı. Biz ise yıllardır olaysız bir şekilde Google'a soruyoruz, şimdi ise trend Messenger'a sormak!

Sadri Alışık "Turist Ömer Uzay Yolunda" filminde her şeyi bilen "kompüter"e "Zızztt Erenköy nedir?" diye sorduğunda cevap alamıyor, kimyası bozulan bilgisayardan dumanlar çıkmaya başlıyordu. Biz ise ne kadar şanslıyız, internetin gidişatına yön veren Google'a (ve diğer arama motorlarına) sorduğumuz makul ve mantıklı tüm sorulara cevap bulabiliyoruz.

Aklımıza gelen hemen her şeyde Google'da sorgu yapmak, daha sıcak bir ifadeyle "Google'a sormak"tan sonra şimdi de MSN Messenger'a sorular sorma dönemindeyiz. Microsoft'un http://www.conversagent.com/ ile anlaşarak elektronik ansiklopedi Encarta'yı MSN Messenger'la ilişkilendirmesi sonucu, ansiklopedideki maddeler, İngilizce sorular yönelttiğimiz zaman karşımıza geliyor.

24 SAAT "YEŞİL"

Bunun için önelikle, encarta@conversagent.com adresini MSN Messenger'daki arkadaş listemize eklememiz gerekiyor. Eklediğinizde göreceksiniz ki, 24 saat uyumayan, her daim "yeşil olan", "Encarta Instant Answers" adıyla listenizde gözüken, sadık bir arkadaş kendisi.

Yapay zekânın geldiği noktaya güzel bir örnek olan bu robota İstanbul'un nüfusunu sorduğumuzda (What is the population of Istanbul?) bize "9,451,000 people live in Istanbul, Turkey." şeklinde cevap veriyor. "İstanbul nerede?" diye sorarsanız, hemen bir uygulamaya sizi davet edecek ve harita üzerinde İstanbul'un yerini gösterecektir. İstanbul'un tarihi ve kültürel mekânları, tarihçesi gibi birçok bilgiye bu uygulama ile ulaşabiliyorsunuz. Soruları çeşitlendirmek ve yeni bilgiler keşfetmek sizin elinizde!

HÂL HATIR SOR

Muhabbeti ilerletip "Encarta Instant Answers"a "How are you?" diyerek nasıl olduğunu sorduğumda, "I'm doing well. How about you, Melih Bayram Dede? - (Ben iyiyim, sen nasılsın Melih Bayram Dede?" diyor. "Ben iyiyim! - (I'm fime)" cevabını verdiğimde ise iyi olmama sevinmiş gözüküyor ve şu cevabı veriyordu: "Fine? That's cool!".

"Encarta Instant Answers", her girişimde "Geri döndüğüne sevindim Melih Bayram Dede!" diyecek kadar nazik bir dost!

Onunla sohbet edebiliyor, çeşitli konular hakkında muhabbeti ilerletebiliyorsunuz. Ancak fazla üzerine gittiğinizde, kızdırdığınızda küsüp, özür dileyene kadar sorularınıza cevap vermediği söyleniyor. Bunu doğrulamak için, onu üzmek istemedim. Ancak ileride fikir ayrılıklarımız çıktıkça bunu görme fırsatı bulacağım!

Yorumlar