'Ultramobil' Origami, Nisan'da piyasada

Cep bilgisayarlarıyla dizüstü bilgisayar arasında bir yerde duran Origami'nin ilk ürünleri Samsung ve Asus'tan geldi. Ürünler, Nisan'da piyasada olacak.

Geçen hafta, Microsoft'un öncülüğünde Origami adıyla 'ultramobil' bir cihaz geliştirildiğini ve bu cihazın Hannover'deki CeBIT Fuarı'nda ilk kez duyurulacağını yazmıştık. Gerçekten de, üçüncü nesil cihazlardaki tüm gelişmelere ve yeni 'mucize'lere rağmen, Origami hepsini gölgede bırakmayı başardı. Geçen hafta ana hatlarıyla duyurduğumuz Origami adlı bu 'ultramobil' cihazın teknik detayları gün ışığına çıktı. Öncelikle şu saptamayı yapmaya yarar var: Origami, şimdilik üçüncü nesil iletişim teknolojilerini kullanmıyor. Origami, son yıllarda rağbet gören, 12.1 inçlik dizüstü bilgisayarların daha portatif hale gelen 'tablet' özelliğini almış 'yeteneği kısıtlanmış' bir hali.

KAYDIRMA ÇUBUĞU

Tahmin edileceği gibi; küçülmek, hafiflemek ve 'ultramobil' olmak, bu cihazlardan bazı şeyleri alıp götürmüş. Her şeyden önce, 800X480 piksellik bir ekran çözünürlüğü ile idare etmek zorundasınız. Şu an internetteki web sayfalarının büyük çoğunlığu, 800X600 çözünürlük esas alınarak hazırlanıyor. Bu açıdan bir sıkıntı yok. Ancak çözünürlük tercihinde ikinci sırada yer alan 1024X768'lerde sorun çıkacak. Özetle anlamamız gereken, sitelerin önemli bir bölümünün Origami'nin ekranına sığmayacağı ve kaydırma çubuklarıyla sağa sola gidip gelmek gerekeceğidir.

NİSAN'DA PİYASADA

Kod adı Origami olan ürün ailesi, Windows XP Tablet PC Edition 2005 işletim sistemi kullanıyor. 7 inçlik küçük ekrana sahip cihazın ekran çözünürlüğü 800X480. Dokunmatik ekran ve kalem ile yazma, WiFi ve Bluetooth ile kablosuz bağlantı gibi özellikler sunan Origami ailesine ait ilk ürünler, Asus ve Samsung'dan geldi. Fiyatları maksimum 1000 dolar olacak Origami'ler, Nisan ayında satışa sunulacak.
http://tinyurl.com/pfwjd

Yorumlar