Yazılım yüklemek 'out', 'net'ten kullanmak 'in'

Google'ın peşinden sürüklediği enformasyon teknolojileri sektörü, bilgisayara kurulabilen yazılımlar yerine, web tarayıcılarından kullanılabilir yazılımlara doğru gidiyor.

Bilgisayarımızda yapacağımız tüm iş ve işlemler için farklı yazılımlar yüklemek zorundayız. Öncelikle yazılım ve donanımları uyum içinde yönetmesi için, bilgisayarımızda Windows, MAC OSX ve Linux gibi işletim sistemlerinden birinin yüklü olması gerekiyor. Bu işletim sistemlerinin üzerine de ihtiyacımıza göre, yazı yazacaksak farklı, grafik yapacaksak farklı, sohbet edeceksek farklı yazılımları yüklüyoruz.

TARAYICIDAN ÇALIŞTIR DÖNEMİ

Gelinen noktada, dünyayı küreselleştiren, mesafeleri ortadan kaldıran internetin tüm uygulamaları internet tarayıcılarında birleştirdiği bir dönemi yaşıyoruz. Bilgisayara kurulan yazılımlar yerine, Internet Explorer, Firefox ve Safari gibi internet tarayıcıları üzerinden, uzak sunuculardaki yazılımları kullanarak işlerimizi yapıyoruz. Uygulamaları tarayıcıya taşımak, internetin olduğu her yerden bu uygulamaları çalıştırmamızı sağlıyor.

'EVDE, ŞİRKETTE GİBİYİM'

İşyerinizde kullandığınız 'işinize ve kurumunuza özel' yazılımları, internet protokolü sayesinde evinizden de kullanabilir, işinizle ilgili müdahaleleri dünyanın bir ucundan da yönetebilirsiniz. İşyerinizdeki ağa bağlanmak için VPN 'Sanal Özel Ağ' çözümleri olduğu gibi, internetteki çeşitli protokollerle de bunu yapmak mümkün. Örneğin bir fabrikanın üretim müdürüyseniz, o anki stoklarınızı, üretim durumunu, mali tablolarınızı dünyanın her hangi bir yerinden şirket ağınızdan görebilir ve şirketteki aynı yazılımları 'şirketteymişçesine' kullanabilirsiniz.

İnternetteki 'Office' Writely

Geleneksel yazılım şirketleri, bilgisayarlara kurulabilir yazılımlar üretmeye devam ederken yani nesil şirketler, kurulum gerektirmeyen, internet tarayıcıları üzerinden kullanılan yazılımlara odaklanıyor. Daha iyi anlaşılması için, konuyu bir örnekle açıklayalım. Bugün hemen her şirkette Microsoft Office veya muadili Open Office gibi kelime işlemciler kullanılıyor. Bu yazılımların yapacağı tüm işlemleri internet tarayıcısı üzerinden gerçekleştirebileceğimiz türevleri ortaya çıkıyor. Son olarak, 'Web tabanlı kelime işlemci' Writely, Google tarafından satın alındı. Bunu anlamı, geliştirdiği uygulamalarla, Microsoft'un alanına giren Google'ın kelime işlemci pazarında da rekabete girişeceği. Writely ile, 'office' uygulamalarındaki gibi 'yeni dosya açmak', 'dosyaya yazmak', 'metin biçimlendirmek', 'kaydetmek' gibi bir çok işlem mevcut.
http://www.writely.com

Yorumlar