İslam dünyası ile aramızda "aracı" var!

İslam dünyası da Türkiye de dünyadaki gelişmeleri Batı medyası ve Batılı haber ajanslarından alıyor. İslam dünyası, Türkiye ile ilgili haberleri direkt Türkiye'den almak yerine batı medyası ve haber ajanslarından alıyor. Aynı şekilde, Türkiye'deki medya kuruluşları ve ajansların da geçtiği haberlerin bir çoğunun kaynağı batı medyası ve batı ajansları. Batı medyasında yer alan yorum ve haberler çevrilerek yayınlanıyor. Ne biz İslam dünyasından direkt haber alıyoruz, ne de İslam ülkeleri.

Batı medyasını aracı olarak kullanıyoruz. İster istemez de Batı medyasına itibar etmek zorunda kalıyoruz ki, bu da doğru bir davranış değil. "Peki böyle bir konunun Bilişim sayfasında işi ne?" diye soranlar olabilir; konuyu fazla uzatmayan sadede gelelim. İşte tam burada, Bilişim sektörüne, özellikle de internetteki içerik sağlayıcılara önemli bir görev düşüyor.

CNN ve BBC, web sitelerinin Arapça versiyonları ile İslam dünyasına direkt ulaşabiliyor; çoğu zaman da taraflı haberleriyle o coğrafyayı diledikleri gibi yönlendirebiliyorlar. Aynı şekilde Türkiye'deki medya kuruluşları da İslam dünyası ile ilgili gelişmeleri Batı'dan izledikleri için, bu tehlike ile karşı karşıya bulunuyorlar.

Peki çözüm ne? Çözüm; Türkiye'de haber yayıncılığı yapan televizyon ve web sitelerinin de "kapsama alanı" içine İslam dünyasını da alarak, Batı medyasını aracı olmaktan çıkarmaları. Türkiye'de yayın yapan televizyon, gazete ve internet haber sitelerinin sadece Türkçe hazırlanması yetmiyor çünkü. Bunun yanına mutlaka Arapça versiyonunun da eklenmesi gerekiyor. İngilizce versiyonun gerekliliğini ise söylemeye bile gerek yok. Türkiye gündemini veren sitelerde, ilk etapta, Türkiye gündemiyle ilgili İngilizce ve Arapça iki dilde bir özet yayınlanabilir.

Arapça ile geniş bir İslam coğrafyasına hitab edilebilir. İslam dünyasına hitab edebileceğimiz en önemli dillerden biri, belki de en önemlisidir Arapça.

Konuştuğumuz ve yazdığımız dile olan Türkçe'nin Türki cumhuriyetlerde (çeşitli versiyonlarıyla da olsa) kullanılıyor oluşu Türkçe'yi önemli kılıyor. İslam dünyası için Arapça vazgeçilmez. Global bir dil olan İngilizce'yi de eklersek, "Türkçe, İngilizce ve Arapça" versiyonları olan bir sitenin misyonu büyük önem kazanır.

Yorumlar