Eğitimliler korsana daha yatkın

BSA'nın yaptırdığı son araştırmaya göre, eğitim ve gelir seviyesi en yüksek insanlar arasında bile korsan yazılım çok yaygın. Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç ise, eğitim seviyesi arttıkça korsan yazılım kullanımının artıyor olması.

Uluslar arası araştırma kuruluşu International Data Corporation (IDC), korsan yazılımla mücadele eden BSA (Business Software Alliance) olarak adlandırılan İş Yazılımcıları Birliği için gerçekleştirdiği son 'korsan yazılım' raporunu açıkladı. Kıta ve ülkelere göre korsan yazılım kullanım oranlarını gösteren araştırma verilerine göre dünyada ortalama yazılım oranı bir önceki yıla göre değişmezken, korsan yazılım kullanımı nedeniyle dünya üzerindeki toplam kayıp 1.6 milyar dolarlık artışla 34 milyar dolara yükseldi. Araştırmaya göre bu yıl korsan yazılım kullanım oranı 97 ülkenin yarısından fazlasında düşüş yaşarken sadece 20 ülkede yükseliş gösterdi. Bu oran korsan yazılım konusunda en düşük yüzdeye sahip; Amerika, Batı Avrupa, Japonya ve bazı Asya ülkeleri gibi gelişmiş toplumlarda ise değişmedi.

'TOPLAMA' KORSANI ARTIRIYOR

Dünya'da korsan yazılımın artmasının sebeplerinin başında yeni satılan bilgisayarlara yapılan yasadışı yüklemeler geliyor. Halk arasında "toplama" olarak adlandırılan (no name) bilgisayar satıcılarının, pek çok yazılımı bu bilgisayarlara korsan olarak yüklediği bilinenler arasında.

Geçen yıl BSA Türkiye için SPSS Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırma verilerinden çıkan en önemli sonuç ise eğitim ve gelir seviyesi en yüksek insanların arasında bile korsan ürün kullanmanın hırsızlık yapmaktan farksız olduğunu bilmeyenlerin bulunduğu. Yine eğitim seviyesi arttıkça orjinal olmayan ürün kullanımının artıyor olması da şaşırtıcı bir başka veri.

TÜRKİYE'DE KORSAN AZALIYOR


IDC verilerine gore Türkiye'de korsan yazılım oranı bir önceki yıla göre 1 puan gerileyerek yüzde 65 düzeyinde gerçekleşti. Ancak, ekonomik kayıp bir önceki yıl 182 milyon dolarken, bu yıl artan bilgisayar sayısı ve yazılım ihtiyaçları sebebiyle yüzde 47 artarak 268 milyon dolarlık seviyeye ulaştı. Türkiye'de korsan yazılım kullanımıyla görülen mali kaybın bir yıl içinde ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken BSA Türkiye Genel Koordinatörü Tolunay Tomruk, korsan yazılıma karşın etkin mücadele için herkesle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söylüyor.

Yorumlar