En yüksek risk cep ve kablosuz ağda

11 bin kuruluşun internet güvenliğini sağlayan Internet Security Systems'in son raporuna göre son dönemde cep telefonları ve kablosuz ağa bağlı bilgisayarlardaki riskler arttı.

Internet Security Systems'in (ISS) güvenlik istihbarat birimi X-Force, 2006'nın ilk çeyreğinde internet güvenliğine ilişkin yaşanan sorunları ve geleceğe dair öngörülerini içeren raporunu yayınladı.

X-Force'un raporuna göre, son zamanlarda en fazla başta cep telefonları ve kablosuz internet erişim özelliği olan bilgisayarlar tehdit altında.

2005 yılında 825 milyon adetten fazla cep telefonu satıldığı, ya da yine 2005 yılında kamuya açık alanlarda kablosuz internet erişimi sağlanan alanların yüzde 87 oranında artarak 100 bini geçmiş olması, kullanıcılar kadar saldırganların da artması anlamına geliyor.

2005 yılı sonu itibarı ile 226 olan cep telefonu virüsü sayısının, 2006 sonunda 726'ya ulaşması bekleniyor.

Raporda, X-Force'un 2006'nın ilk çeyreğinde 1,655 güvenlik tehdidi bulup değerlendirdiği, çoğunun kaynağının da virüs, solucan gibi zararlı program yazanlar olduğu belirtildi. Yakalanan bu tehditlerin amaçlarına göre dağılımı ise şöyle:

Giriş hakkı alma (yüzde 43,25), Veri Değiştirme (yüzde 16,55), hizmet reddi (yüzde 14,25), bilgi almak (yüzde 12,69), diğer (13,26).

X-Force'un 72 ülkedeki binlerce ISS müşterisinin sistemlerini 7 gün 24 saat sürekli tarayarak elde ettiği istihbarata göre, yakalanan tehdit unsurlarının yüzde 14,64'ü 'Çok Yüksek Risk Endeksi' kategorisinde.

Internet Security Systems, 15 Hükümet, 17 önde gelen banka, 13 ulusal sosyal güvenlik kurumu dahil 11 bin kurumun internet güvenliğini sağlıyor.

Blackberry adıyla bilinen cep bilgisayarları da siber saldırganların hedefleri arasında. X-Force uzmanlar, raporda Black Berry kullanıcıları için mutlaka şifre kullanmaları, şifrelerini periyodik olarak değiştirmeleri, bilgi aktarımında kripto kullanmaları, ve bir antivirüs programı yüklemeleri şeklinde korunma ipuçları da veriyor.

Özellikle dikkat edilmesi gereken bir nokta ise, 'bluetooth' açıkken "keşfedilir" (discoverable) konumda kalmamak. Ayrıca raporda, 'Bluetooth' yolu ile cihaza saldırı olduğunda, kendiliğinden telefon etmek, konuşmaları dinlemek, kayıtları değiştirmek gibi sorunlarla karşılaşıldığı vurgulanıyor.

Yorumlar