Bir işte Vargı varsa, iyi düşünmek gerek


Önce Turkcell fikrinin babası Murat Vargı, Türk mühendis Dr. Rıza Can Berkan'ın projesi olan Hakia arama motoruna 5 milyon dolarla ortak oldu. Ardından Vargı'nın iş ortağı Muzaffer Akpınar, Turkcell'den istifa etti. Şimdi Turkcell'i Turkcell yapan iki isim, Vargı ve Akpınar, Hakia'nın başarısı için çalışacak.

MELİH BAYRAM DEDE

Türkiye'de bilenler bilir; bir Murat Vargı efsanesi vardır. Türkiye'nin ilk GSM operatörü Turkcell'i kuracağı dönemde Vargı, bu işe yatırım yapacak Türk şirketi aramaktadır. Genç bir mühendistir, elinde inandığı bir projesi vardır, fakat sermaye yoktur. İki büyük Türk holdingi Koç ve Sabancı ile görüşürse de onlardan olumlu yanıt alamaz. Ve onlara göre çok da büyük olmayan Çukurova Grubu'nun başındaki isim Mehmet Emin Karamehmet, bu projeye inanır, yatırım yapar. Ve sonuçta da, New York borsasında işlem gören çok uluslu bir dev olan Turkcell doğar.

5 MİLYON DOLAR YATIRIM

Geçtiğimiz hafta ardarda gelen gelişmeler, böyle bir öykü yine gerçek mi olacak kuşkusu yarattı bende. Önce, Turkcell projesinin yaratıcısı Murat Vargı'nın yeni nesil arama motoru Hakia'ya 5 milyon dolar ile ortak olduğu haberi geldi. Halen Turkcell'de yaklaşık yüzde 5 hissesi bulunan M.V. (Murat vargı) Grubu ile KVK İletişim'in patronu Murat Vargı, bu hamlesiyle, Google, Yahoo ve MSN gibi arama motorlarına rakip olmuş oldu.

HAKIA: SEMANTİK WEB

Bir dönem Turkcell için yatırımcı arayan ve kapı kapı dolaşan Murat Vargı, kurucusu Türk Dr. Rıza Can Berkan olan yeni nesil arama motoru Hakia'ya katılarak rolleri değişmiş oldu. Şimdi gelişiminin yüzde 28'ini tamamlamış olan Hakia Yönetim Kurulu'nun bir üyesi olan Vargı, "Semantik (anlam-odaklı) algoritmalarla kendine has bir yaklaşım getiren hakia.com'un bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz" diyor. Hakia'nın fikir babası Berkan ortaklıkla ilgili, "Bu yeni yolda Murat Vargı gibi bir vizyoner ve KVK gibi bir teknoloji şirketini bünyemize katmaktan çok mutluyuz" şeklinde konuşuyor.

AKPINAR DA HAKİA AİLESİNDE

Bu arada, Turkcell'in Turkcell olmasında büyük katkısı bulunan bir diğer isim Muzaffer Akpınar ise, Turkcell'deki genel müdürlük görevinden istifa ederek, yeni bir yola girmiş oldu. Akpınar, halen Hakia'nın yatırımcı ortağı olan KVK'nın da yüzde 10 ortağı. Şimdi Akpınar, KVK üzerinden ortak olarak katılmış olduğu Hakia'da Vargı ile birlikte Turkcell'de edindiği tecrübeyle katkı sağlayacak. Bir işin için de hem Vargı hem de Akpınar varsa, çok iyi izlemek gerek.

http://www.hakia.com

Yorumlar