Teknoloji yoksa, sen de yoksun


Teknoloji iyi kullanamayan kaybetmeye mahkûm. Bugün dünya genelinde, şirketlerin yüzde 63'ünde bilgi teknolojileri ile ilgili önemli kararları genel müdür veya başkan düzeyindeki yöneticiler veriyor.

MELİH BAYRAM DEDE


Günümüzde tüm işler teknoloji tabanlı sistemler üzerinde yürüyor. Sistemlerde yaşanan en küçük bir kesinti, şirketleri milyonlarca dolardan edebiliyor. Şirketler, iyi yönetilen ve etkin kullanılan bir teknolojik altyapının, kendilerini rekabette birkaç adım öne geçireceğinin farkında. İş yazılımları konusunda uzman şirketlerden biri olan SAP'nin Londra merkezli Economist Intelligence Unit (EIU) adlı bağımsız araştırma kuruluşuna yaptırdığı "Büyük Düşünmek: Orta Ölçekli Şirketler ve Büyümenin Getirdikleri" adlı araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 69'u bilgi teknolojilerinin (IT: Information Technology) her firma için aynı öneme sahip olduğu belirtiyor ve yapılan işten ve büyüme planlarından bağımsız düşünülemeyeceğine inanıyor. Daha net bir ifadeyle, teknolojiyi kullanmadan rekabet etmenin, pazarda varolmanın güçlüğünü kabul ediyor.

NE KADAR REKABETÇİSİN?

Katılımcıların yüzde 57'si bir şirketin ne kadar rekabetçi olabileceği ne düzeyde güçlü bir teknoloji kullandığıyla doğru orantılıdır diyor. Yöneticilerin yüzde 72'si şirketin büyüyebilmesi ve esnek yapısını koruyabilmesi için teknoloji kullanımını vazgeçilmez görüyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşılaştığı bir diğer zorluk da, teknolojiyi gerektiği gibi işlerinde kullanamayışları. Araştırmaya katılan şirket yöneticilerinin çoğu yeterli ve doğru teknoloji kullanamamaktan şikayetçi. Şirketlerin yüzde 39'u gelecek üç yıl içinde yeni yazılım ve donanım teknolojilerine yatırım yapmayı planladıklarını vurguluyor.

ÜST YÖNETİCİLER SORUMLU

Araştırmada, herkesin bilgi teknolojilerinin iş için vazgeçilmez bir destekleyici unsur olduğu konusunda hem fikir olduğu belirtiliyor. Yöneticilerin dörtte üçü, bilgi teknolojileri stratejilerinin kurumsal stratejinin temelinde yattığını ifade ediyor. Araştırmada yöneticilerin yüzde 68'i işlerinin büyümesi için bilgi teknolojilerinin önemli bir rol oynadığı görüşünde. Araştırma sonucunda, şirketlerin yüzde 63'ünde bilgi teknolojileri ile ilgili alınan önemli kararlarda genel müdür veya başkan düzeyinde kişilerin sorumlu olduğu ifade ediliyor.

KULLANMA BECERİSİ ŞART

Araştırma sonucunda yer alan yorumda, bir teknoloji ne kadar iyi ve gelişmiş olursa olsun o teknolojiyi kullanan kişilerin kullanma becerileri ile sınırlıdır deniyor. Araştırmada şirketlerin çoğu, çalışanlarının bilgi teknolojileri birikiminden ve teknolojiyi kullanma düzeylerinden şikayetçiler ve çoğu zaman çalışanların geleneksel çalışma alışkanlıklarını değiştireceği korkusuyla teknolojik yeniliklere karşı direnç gösterdiklerini belirtiyor. Teknolojiyi kullanma becerisi kazandırmak ve yeniliklere direnci kırmak için ise, personelin bu konularda eğitilmesi gerekiyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Yorumlar