Pardus, özgürlük için!

TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un nihai sürümü, Pardus 2007 adıyla kullanıma sunuldu. Proje yöneticisi Erkan Tekman, Pardus'un 'özgür yazılım' yaklaşımıyla geliştirildiğini belirterek, "Pardus özgürlük için" diyor!

MELİH BAYRAM DEDE // Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un yaklaşık 2 yıldır süren geliştirme ve test çalışmaları meyvesini verdi ve Pardus 2007 adlı nihai sürüm bugün itibariyle ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.
Türkiye'de ulusal bir Linux dağıtımı oluşturma hedefiyle yola çıkılan ve bu çerçevede 'ulusal dağıtım'ın kısaltması olarak 'Uludağ' adının da kullanıldığı çalışmayı, Pardus proje yöneticisi Erkan Tekman'la konuştuk:

Pardus nedir?

Pardus, Linux tabanlı bir işletim sistemi. Pardus projesinin temel amacı, yaygın bir Linux dağıtımı oluşturmak. Bu yaygınlığı sağlamak için de, birkaç temel hedefimiz var. Birincisi Türkçe'ye tam ve özgün bir destek vermek, ikincisi, kolay kullanılabilir bir işletim sistemi oluşturmak, üçüncüsü de tasarımın merkezine teknolojisi değil insanı almak.

Nasıl bir ekip oluşturdunuz?

Pardus 2007'yi geliştiren ekip, temelde TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) çalışanları. Bunun yanına gönüllü katkıcılarımız var. Proje ekibi yarı zamanlı elemanlarımızla birlikte 15 kişi, bununla birlikle 20 kişiyi aşkın bir katkıcı ekibimiz var.

Pardus'u kamuda kim kullanacak?

Pardus 2007'yi Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olan Askeralma Dairesi Başkanlığı (ASAL) kullanacak ve ilk kurumsal kullanıcımız olacak. Türkiye çapındaki tüm askerlik şube ve dairelerinde 650 civarında bilgisayar sunucusunda, 5 bin civarında makinada binlerce kişi Pardus yüklü sistemleri kullanacak. 2007 yılı başında başlayıp, bir yıl süren bir çalışma ile bu tamamlanacak.

2007 yılı için hedefleriniz ne?

Pardus 2007 sunucu sürümümüz çıkacak. Bu yazılım, normal kişisel ya da masaüstü kullanımın ötesinde, web sunucu, dosya sunucu, elektronik porta sunucu gibi daha teknik kullanımlar için, daha kapasiteli kullanımlar için kullanılabilecek.

Pardus'un avantajları olarak neler sayılabilir?

Çok kolay kurulabilen, çok kolaylıkla kullanılabilen bir işletim sistemi Pardus. Görsel açıdan çok çekici, çok anlaşılabilir, kullanımı çok akla yatkın, çok fazla teknik bilgi sahibi olmanız gerekmiyor. Hızlı çalışıyor, hem düşük donanımla makinalarınızda iyi performans elde edebiliyorsunuz. Hem de açılması, kapanması, program çalıştırması oldukça hızlı. İçinde yüzlerce yazılım var. Pardus'u alıp, tahminen 20 ilâ 40 dakika arasında değişen zaman içerisinde bilgisayarınıza kurduğunuz zaman, artık neredeyse yeni yazılım yüklemeye ihtiyacınız kalmıyor. Open Office adlı bir ofis seti var içerisinde, internete bağlanmak için web tarayıcı, e-posta alıp göndermek için çeşitli yazılımlar ve mesajlaşma araçları gibi her türlü yazılım mevcut.

Ya özgürlük?

Pardus 2007 için kullandığımız slogan 'özgürlük için'. Çünkü inanıyoruz ki, Pardus kullanarak, özgür yazılım kullanarak, bilginize, teknolojinize, deyim yerindeyse paranıza sahip olabiliyorsunuz, bu da size özgürlüğün kapılarını açıyor.

Pardus 2007 işletim sistemi, içerisideki binlerce dolara eşdeğer ofis, görüntü işleme, web tarayıcı, e-posta istemcisi, mesajlaşma yazılımı, veritabanı uygulamaları ve oyun yazılımlarıyla birlikte aşağıdaki adresten ücretsiz indirilebiliyor:

http://www.pardus.org.tr

Yorumlar