FW: Süper bilgisayar listesine ilk kez girmedik!

MELİH BAYRAM DEDE // Türkiye'nin ilk kez Top500 olarak bilinen 'Süper Bilgisayar Ligi'ne İTÜ'deki süper bilgisayar merkeziyle girdiği yönündeki yanıltıcı 'basın bilgilendirmeleri' devam ediyor. Bilişimde uzman olmayan gazeteciler de bu bültenleri aynen alıp yayınlayınca, yalan sürüp gidiyor.

Önemine binaen 20 Kasım 2006'da Yeni Şafak'ta yayınladığım yazıyı tekrar etmek istiyorum. Bu yanıltıcı haberlere kanmayan biri var, bilinsin diye! Bu arada bu yazımın yayınlanması ve bu gerçeğin ortaya çıkmasından sonra Marjinal Halkla İlişkiler'den bana gelen basın bültenleri de birden bire kesildi. Kendilerince ambargo uyguluyorlar :)

İŞTE 20 KASIM 2006'DAKİ 'SÜPER BİLGİSAYAR LİSTESİNE İLK KEZ GİRMEDİK!' BAŞLIKLI YAZI:

Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin ilk kez süper bilgisayarlar listesine (Top500) girdiğini iddia eden bir haber yayınlandı. Geçtiğimiz yıl benim de bizzat gidip ziyaret ettiğim İTÜ'nün süper bilgisayar merkezini konu eden haber önce Hürriyet gazetesinde sürmanşetten yayınlandı.

Ne hikmetse bu başarı, bu üniversitemizin bilgisayar merkezinin kurucu şirketlerinden HP'nin halkla ilişkilerini yürüten Marjinal Halkla İlişkiler tarafından Hürriyet'te haber yayınlandıktan sonra tüm basına bülten olarak dağıtıldı. Yani, burada Marjinal tarafından Hürriyet kollandı.

Aynı gün bu konuyu haber ajansları da çok önemli bir haberi atlamışçasına yeniden yoğurup abonelerine servis yaptılar. Gün içinde haber internet sitelerinde de büyük ilgi gördü, okuyucular da bu haberlerin altına, bu gelişmeyle ne kadar mutlu olduklarını yazarak muradlarına erdi.

Bu haberle göğsü kabaranlara iki haberim var. Birincisi ve kötü olanı şu ki; bu haber maalesef doğru değil. Türkiye, süper bilgisayar ligine 'ilk kez' girmedi. İkinci ve güzel haberim ise, Türkiye bu lige 1994′te 376. sıradan ODTÜ'deki süper bilgisayar merkezi ile girmişti. Bunu öğrenmek için yapmamız gereken tek şey, Top500 web sitesinde arama yapmaktı!

Top500′de 'Turkey' kelimesinin arama sonuçları için bakınız: http://tinyurl.com/yc8ax9

Son bir not: Bu konudaki yanıltıcı bülten HP web sitesinde de aynen yer alıyor. Bakınız!

Melih Bayram Dede, Yeni Şafak, 20 Kasım 2006.

Yorumlar

yeterabi dedi ki…
O zaman bu durumda, Marjinal Halkla İlişkiler ve Hürriyet'in yayınladıkları bültenlere haberlere artık itibar etmemek gerekiyor değil mi? Hürriyet, okurlarını enayi yerine koyuyor resmen. Marjinal de gazetecileri 'salak' yerine koyuyor. Yani gerçek dışı bir bülten yollayarak ve bunu yayınlatarak, ey gazeteciler, siz cahilsiniz bak sizi nasıl kandırıyoruz mu diyor Marjinal? Meslek örgütleri bu şirkete neden tepki göstermiyor kardeşim..