Şimdi sosyalleşme zamanı

Berlin’de yaşayan üç Türk’ün kurduğu dört dilde yayın yapan StudentSN.com sitesi, televizyonun bozduğu sosyal ilişkileri internet üzerinden canlandırma iddiasında. İşte StudentSN.com’un kuruluş hikayesi!

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan üç Türk genci, kurdukları internet sitesiyle üniversitelileri sanal âlemde gerçek kimlikleriyle ve birbirleriyle buluşturuyor. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça yayın yapan http://www.studentsn.com/ adresinden ulaşılabilen internet sitesi, iletişimi SMS ve e-postanın ötesine taşımayı, aynı zamanda televizyonun bozduğu sosyal ilişkileri internet üzerinden yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

ANA FİKİR ÜNİVERSİTELİLERDEN

Peki, bu gençlerin aklına böyle bir fikir nereden geldi? Gençlerden Samet Aras, ilhamlarını Türkiye’deki üniversite öğrencilerinden aldıklarını söylüyor ve devam ediyor:
“Neden üniversiteli öğrenciler? Çünkü üniversite öğrencileri arasında ilişkiler sanıldığının aksine çok kopuk. Üniversite okuyanlar bilirler. Çoğu zaman üniversiteye başladığınızda ilk günlerde edindiğiniz arkadaşlarla okulu bitirirsiniz. Ve acı gerçek; çoğumuz üç beş çok samimi arkadaşımızın da izini aradan yıllar geçince kaybederiz. İşte StudentSN.com ilişkileri sağlamlaştırmak için kuruldu.”

ÜYE OL KENDİNİ İFADE ET

Avrupa ve Amerika’da son yıllarda sanal âlemde açılan sosyal ağlara ilgi giderek artıyor. Facebook, StudiVZ gibi gerçek kimliklerin verilerek katılınması ön şart olan sitelere katılımlar milyonları buluyor. Bu sitelere alternatif olarak kurulan StudentSN.com’a üye olan öğrenciler ise bu sitede kendi profillerini oluşturabiliyor, ilgi alanlarını yazarak kimlerle arkadaş olduklarını belirtiyor ve bu şekilde ayni sınıftaki, ayni okuldaki, başka okullardaki öğrencilere kendilerini tanıtma ve ifade etme imkânına kavuşuyorlar. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça olan bu sitede aynı zamanda bu dillerde yurtdışından da birçok üniversiteli öğrencilerle tanışma imkânına sahip oluyorlar. Siteyi hazırlayanlar keşfedilmeyi bekleyen nice imkânlar da vaat ediyorlar.

TV’NİN PAPUCU DAMA ATILIYOR

Üç idealist gencin bu siteyi kurarken amaçladıklarından biri de televizyonun bozduğu sosyal ilişkileri internet üzerinden yeniden canlandırmak. FREİE Universitat İşletme Fakültesi mezunu gurbetçi Türk İbrahim Tarlığ bu amaçlarını, “İnternet dünyasındaki gelişmeler, televizyonun pabucunu dama attı. Televizyonun gelişmesi, sosyal ilişkilerin bozulmasına neden oldu maalesef. İnternet dünyasındaki gelişmeler, evlerdeki televizyon kumandası için verilen kavgaların sonu Avrupa’da ve Amerika’da çoktan geldi. Şimdi sıra Türkiye’de” diye açıklıyor.

Yorumlar