Veri şifrelemek zorunlu oluyor

Avrupa Birliği ülkelerinde kurumların 2018 Mayıs'ından itibaren şifreleme çözümleri kullanmaları zorunlu. Düzenleme, sadece AB ülkelerini ilgilendirmiyor. AB vatandaşlarının kişisel verilerini işleyen ve AB ülkeleriyle iş yapanları da bağlıyor

MELİH BAYRAM DEDE

Avrupa Birliği (AB) bünyesinde 2018 Mayıs’ında yürürlüğe girecek olan AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği, kurumlar ve şirketlerin kendi verilerini şifrelemesini çok önemli bir siber güvenlik önlemi olarak tanımlıyor ve zorunluluk haline getiriyor. Özellikle bilgisayar ağlarına sızarak verileri şifreleyen ve sahiplerinden şifreyi çözmek için para talep eden siber hırsızlara karşı da bu düzenleme büyük önem taşıyor.

AB İLE İŞ YAPANLARI BAĞLAYICI

Genel Veri Koruma Yönetmeliği ve içerdiği yükümlülükler yalnızca AB merkezli işletmelere odaklanmıyor. Bu değişiklikler, AB vatandaşlarının kişisel verilerini işleyen, AB ülkeleriyle iş yapan, AB içindeki veya dışındaki her işletmeyi etkileyecek.

TÜRKİYE'Yİ DE İLGİLENDİRİYOR

Yani Avrupa ülkeleri ile ticari ilişki içinde olan tüm Türk şirketleri, işlerini sürdürebilmek için bu yönetmeliğin gerekliliklerini dikkate almak zorunda kalacak. Şirketlere yönetmeliğin gereğini yerine getirmek için şifreleme çözümü sunan ESET şirketinin Endpoint Encryption Yöneticisi David Tomlinson, “Bu önemli dönüm noktasına ulaştığımız için çok mutluyuz. Önümüzdeki yıl şifreleme alanında köklü bir devrim olacağından kaliteli bir çözüm ihtiyacı hiç bu kadar önemli olmamıştı” diyor.

ŞİFRELEME ŞİRKETİ SATIN ALMIŞTI

Merkezi AB sınırları içindeki en büyük bilgi güvenliği kuruluşu olan ESET, bu konudaki hazırlıklarına erken başlamış ve iki yıl önce İngiltere merkezli DESLock’u satın almıştı. DESlock, her ölçekteki firma için kolay ve güçlü şifreleme ya da bir başka ifadeyle kripotalama sağlıyordu.

(6 Kasım 2017 tarihinde Yeni Şafak’ta yayınlanmıştır.)

Yorumlar