Fiber internet seferberliği başlatmalıyız

İnternet hızının artması hem bireyler hem de kurumlar için hayati önem taşıyor. Bunu sağlamanın yolu da fiber altyapının yaygınlaşması ve bu hizmetin makul fiyatlarla sunulmasından geçiyor.

Türkiye, 2000’lere doğru telefon hattı üzerinden hizmet veren ADSL teknolojisi sayesinde genişbant internet erişimiyle tanıştı. Daha öncesinde telefon üzerinden çevirmeli ağ ile daha yavaş bir internet deneyimine sahiptik. ADSL teknolojisi sonrasında internet hızımızda artış olsa da, fiber internet deneyimine geçiş maalesef istenilen oranda gerçekleşemedi. Fiberin avantajları toplumun geneline yayılamadı.

Kazı izinleri konusunda problem var

Bunda ülke genelinde fiber altyapısının yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaların karşılaştığı engeller büyük oranda etkili oldu. Türkiye’de fiber altyapının büyük çoğunluğu Türk Telekom’un elinde bulunuyor. Alternatif telekom şirketlerinin fiber hat döşemek için gerekli kazı izinlerini alma konusunda belediyelerle yaşadığı sorunlar, belediyelerin bu işi bir gelir kapısı olarak görmesi gibi nedenler, Türkiye’nin fiber ağla örülmesine sekte vurdu.

Yorumlar