Tiktok nedir, nasıl kullanılır?

MELİH BAYRAM DEDE

Çinli teknoloji devi ByteDance tarafından geliştirilen TikTok, sosyal medyada yeni bir akımın temsilcisi. TikTok, 9 Kasım 2017’de ABD merkezli Musical.ly uygulamasını 1 milyar dolara satın aldıktan ve 2 Ağustos 2018’de kullanıcı hesaplarını birleştirdikten sonra daha hızlı büyümeye başladı. Musical.ly, ByteDance tarafından satın alınmadan önce 200 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahipti. Bu da TikTok için büyük avantaj sağladı.

Douyin adı TikTok olarak değiştirildi


İlk kez Eylül 2016’da Çin’de Douyin adıyla yayınlanan, Eylül 2017’de Endonezya’da yayılmaya başladığında küresel pazara uygun olması için TikTok adı verilen uygulama, 23 Ocak 2018’de Tayland’da ücretsiz indirilen mobil uygulamalar kategorisinde birinci sırada yer aldı.

2018’de en çok indirilen uygulama oldu


2018 yılı bitmeden çok indirilenler arasında girdi. TikTok, Asya’dan çıkan ve dünya genelinde yaygınlık kazanan bir uygulama olarak dikkatleri üzerine çekti. TikTok uygulamasının indirilme sayısı Eylül 2018’de Facebook, Instagram, Snapchat ve YouTube’u geçti. TikTok’un ana şirketi ByteDance’ın piyasa değeri ise 75 milyar doları buldu.

TikTok, kısa video paylaşımına odaklanan bir mobil uygulama. Kullanıcılarına müzikal, dans, komedi, oyunculuk, dudak senkronizasyonu ve diğer türlerde 15 saniyelik kısa videolar üretme ve canlı yayınlar yapma imkânı veren uygulama, şimdilik sadece iOS ve Android işletim sistemli cihazlar üzerinden mobil uygulamalar aracılığıyla kullanılabiliyor.

150 ülkede 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip


TikTok’un dünya genelinde 150 ülkede 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Uygulamanın Türkiye’deki kullanıcı sayısı ise 2018 rakamlarına göre 28,4 milyon. Bu rakamla Türkiye, TikTok kullanan ülkeler arasında üçüncü sırada. Birinci sırada 119,3 milyon kullanıcıyla Hindistan, ikinci sırada ise 39,6 milyon kullanıcıyla ABD yer alıyor.


Yorumlar