Beğeni uğruna mahremiyetten vazgeçmek

MELİH BAYRAM DEDE

Sosyal medyada beğeni almak günümüzde çok önemsenen ve uğruna çeşitli çılgınlıklar yapılan bir olgu haline geldi. Öyle ki beğeni almak, gerçek hayatta takdir edilecek şeyler yapmanın da önüne geçti. Bu çerçevede, son olarak Instagram’ın beğeni sayılarını gizleme kararı alması, dikkat çekici bir hamleydi.

Amaç kullanıcıların beğeni alma baskısını azaltmak


Instagram’ın beğeni sayılarını gizleme kararındaki temel neden, çok sayıda takipçiye sahip olanla az sayıda takipçiye sahip olan arasında haksız rekabet olması ve bu durumun kullanıcılar üzerinde beğeni alma baskısı oluşturması. Buna bir de takipçi ve beğeni satın almanın ayrı bir sektör olması da eklendiğinde Instagram’a hak vermemek elde değil.

İşletme hesabına geçiş başladı


Bu gelişme sosyal medya kullanıcılarını beğeni çılgınlığı hakkında tekrar düşünmeye itmiş olması gerekirken ders alınmamışa benziyor. Çünkü son günlerde, beğeni sayılarını takip edebilmek için bireysel kullanıcıların hesaplarını işletme hesabına dönüştürdüğü ortaya çıktı.

Gizliliklerinden taviz veriyorlar


Daha önce kişisel hesaplarını ‘özel’ olarak tutan ve sadece kişisel çevresiyle paylaşan Instagram kullanıcılarının, sırf beğeni sayılarını görebilmek için mahremiyetlerinden taviz verdiği, hesaplarını kamuya açık hala getirdiği gerçeğiyle yüzleştik.

Telefon ve e-posta açık hale geliyor


Instagram işletme hesabına geçmenin bir başka riski ise, telefon numarası ve e-posta adresi gibi özel bilgilerin de herkese açık hale gelmesi. Bugüne kadar bu bilgilerini gizleyenlerin beğeni sayısı için mahremiyetlerinden fedakârlık etmesi de günümüzün bir başka gerçeği.


Yorumlar