Teknolojik savaşta Rubicon geçildi

ABD’nin Çin’e karşı başlattığı soğuk teknoloji savaşında başarılı olma şansı yok. Çünkü, Rubicon geçildi. Dönüşü olmayan bir noktaya gelindi. Çin, dünyanın fabrikası konumundan teknoloji geliştiren ve önemli patentlere sahip olma noktasına gelen, dünya genelinde rekabet eden küresel markalar çıkaran bir ülke artık. Ambargolar sadece geçici sıkıntılar doğurabilir, yavaşlamalara neden olabilir. Ancak Çin’in yükselişini durduracak bir noktaya hiçbir zaman ulaşamaz.

MELİH BAYRAM DEDE

Yakın geçmişe kadar dünyanın fabrikası olarak bilinen Çin, dünyanın önde gelen şirketleri için taşeron üretim yaparken batı için bir risk içermiyordu. Ucuz iş gücü, kolay malzeme ve madde tedariki gibi avantajlarıyla büyük imkân sağlıyordu. Ancak Çin kendi markalarını çıkarmaya ve bu markalarla batılı pazarlara girmeye başladığında batıda büyük bir risk algısı doğdu. ABD’nin başlattığı ve şu an sadece Huawei şirketi üzerinden cereyan ediyor gözüken teknoloji savaşının başlangıç noktası burası.

Çin markaları dünyaya yayıldı


Huawei üzerinden baktığımızda, bu şirketin ABD pazarına girmesi, ABD’nin en gözde markalarından Apple’la rekabete girmesi ve dünya genelinde başarılı pazarlama kampanyaları ile sonuç almaya başlaması, ticaret savaşına neden oldu. Akıllı telefon pazarında küresel rekabete katılan pek çok Çinli şirket var. Huawei’nin alt markası Honor başta olmak üzere, OPPO, Xiaomi, Meizu, Vivo ilk etapta sayabileceklerimiz. Tek başına sadece Huawei şirketi geçen yıl dünya genelinde 200 milyon cep telefonu satış rakamına ulaştı. Bu ise küçümsenemeyecek başarı.

Sadece ticaret değil aynı zamanda bilgi savaşı


Çinli firmaların ürünlerinin kalite olarak, çoğu zaman rakiplerinden daha iyi düzeyde olmasının rakip firmaların da uykularını kaçırıyor olması doğal. ABD?nin kendi markalarını korumaya çalışması bir ölçüye kadar anlaşılır olsa da Huawei’nin karşı karşıya bırakıldığı yaptırımların bugüne kadar görülmemiş sertlikte olması dikkat çekiciydi. Çünkü karşı karşıya kalınan şey sadece bir ticaret savaşı değildi. Ticaret savaşı gibi gözüken şey aslında büyük ölçüde bilgi savaşıdır.


Yorumlar