Kamuda telsiz yerine WhatsApp kullanımı risk yaratıyor

MELİH BAYRAM DEDE

Bugün kamunun her kademesinde pratik geldiği için akıllı telefon ve özellikle de WhatsApp kullanılıyor. En kritik bilgilerin WhatsApp üzerinde dolaşıma çıktığını ve WhatsApp gruplarında elden ele gezdiğini görüyoruz. Hatta cephede görev yapan bazı yöneticilerin bile kritik askeri haberleşmeyi WhatsApp’tan yaptığı biliniyor.

Devlet sırları WhatsApp gruplarında


Resmî kurumlarda birçok WhatsApp grubu kullanılıyor. Bu gruplarda devlet sırrı sayılabilecek birçok bilgi ve belge el değiştiriyor. Gazetecilerle iletişim için her kurum WhatsApp grubundan iletişimi tercih ediyor. Örneğin bakanlıkların basın danışmanları, bakanlığıyla ilgili gazetecilerle bilgi ve belge paylaşımını kurdukları WhatsApp grupları üzerinden yapabiliyor.

Genelge de çözüm olmadı


Kamuda güvenlik açısından iletişimin yerli uygulamalardan yapılması hakkında bir genelge yayınlanmıştı. Buna uyulmadığı görülmekle beraber, yerli olarak sunulan alternatiflerin de yetersizliği açık. Çünkü yerli mesajlaşma uygulaması olarak sunulan uygulamalar, daha çok reklâm ve pazarlama amaçlı dayatıldığı ve kaos ortamını andırdığı için kullanıcıları bunaltıyor.

Deprem sonrası telsizin önemi anlaşıldı


5.8 gibi nispeten düşük şiddetli sayılabilecek İstanbul depreminden sonra mobil iletişim ağlarında yaşanan iletişimsizlik sonrası, telsiz iletişiminin önemi bir kez daha gündeme geldi. Çünkü telsizler radyo frekansı üzerinden çalıştığı için mobil ağlarda oluşabilecek yoğun trafikten etkilenmeyeceği için daha kesintisiz bir iletişim yolu.

Yorumlar