Sosyal medyada gerçeği ters yüz etmek

MELİH BAYRAM DEDE

Bugün sosyal medyada adeta gerçeklerin ters yüz edildiğine şahit oluyoruz. Bu işi ‘algı yönetimi’ adı altında alenen yapanlar olduğu gibi, görünmezlik zırhı içinde farklı amaçlarla yapanlar da mevcut. Unutmayalım; yalan, hakikati ters yüz eder. Daha çok yalan ise hakikatin hakikat olduğunu bile sorgulatır hale getirir.

Bu nedenle olmalı, sosyal medyada önümüze her gün yeni bir yalan atılıveriyor ve en az bir gün boyunca bu konu üzerinden kıyasıya bir tartışma alevleniyor. Gerçeğin birkaç gün içinde ortaya çıkacağını bile bile dezenformasyon yapanlar, zaten ilk 24 saat içinde elde etmek istediklerini elde etmiş, kurguladıkları algıyı yerleştirmiş oluyor.

Sonrasında gerçek ortaya çıksa bile, gerçeğin ortaya çıktını yalanı doğru sanarak yayanların büyük çoğunluğu öğrenemiyor. Bu durum tekrar tekrar yaşanmasına rağmen, hiç kimsenin ders almadığını ve her gün ortaya atılan dezenformasyon amaçlı gündemin etrafında deyim yerindeyse havanda su dövüldüğünü görüyoruz.

Medya okuryazarlığı dediğimiz, medyayı bilinçli kullanmak, farklı kaynaklardan bilgileri karşılaştırmak, teyit etmek, sorgulamak gibi temel pratiklerin sosyal medyada pek işlemediğini görüyoruz.


Yorumlar