Windows 10 Ebeveyn Denetimi nasıl ayarlanır?

Aile bireyleri için Windows 10 işletim sisteminin yerleşik ayarları üzerinden farklı seviyelerde yetkilendirilmiş hesaplar oluşturabilir ve aile ağına bağlı cihazları kolayca yönetebilirsiniz.

MELİH BAYRAM DEDE

Microsoft, güncel ve popüler işlerim sistemi olan Windows 10’da ailelere ebeveyn kontrolü, bir başka deyişle ebeveyn denetimi özelliği sunuyor. Ücretsiz olan bu hizmet, Windows 10, Xbox One cihazlar ile Microsoft Launcher bulunan Android cihazlarda aile bireyleri ile çocukların güvenliğine yardımcı oluyor. Bu yazıda aileler için bu faydalı özelliklerin kullanımından söz edeceğim.

Başlat / Ayarlar / Windows ayarları


Bu özellik kullanıcılara işletim sistemi içinde iki farklı noktadan denetim imkânı veriyor. İlk adım olarak, eğer bilgisayarınızda Windows 10 işletim sistemi yüklüyse ‘Başlat’ menüsüne tıklayın, ardından ‘Ayarlar’ı seçin. Karşınıza bilgisayarınızı kontrol edebileceğiniz ‘Windows Ayarları’ penceresi gelecek.

Hesaplar / Aile ve diğer kullanıcılar


‘Windows Ayarları’ penceresinden ‘Hesaplar’ı, ardından ‘Aile ve diğer kullanıcılar’ı seçin. Karşınıza çıkacak pencerede aile bireyleri ve aile üyesi olmayan örneğin misafirleriniz için hesap oluşturabileceğiniz seçenekleri göreceksiniz.

Her aile bireyi için ayrı hesap oluşturun


Aile bireyleri için örneğin evliyseniz eşiniz, varsa çocuklarınız için ayrı ayrı hesap oluşturabilirsiniz. Böylece aynı bilgisayarda her aile bireyi kendi hesabına ve kendilerine ait masaüstü ortamına sahip olabilecek. Bu özellik çoklu internet kullanımı olan yurt gibi yerlerde de kullanılabilir.

Yetişkin ve çocuklar için farklı seviyede içerik


‘Aile ve diğer kullanıcılar’ penceresinden her hesap için güvenlik seviyeleri ayrı ayrı ayarlanabildiği için çocuklar için sadece kendi yaşlarına uygun web sitelerine erişime izni verebileceksiniz. Ayrıca indirecekleri uygulama ya da oyunları kontrol edebileceksiniz.

Yorumlar