Akıllı telefonumuzun kamerasını kapatma vaktidir

Facebook’un iOS mobil uygulamasında kameranın kullanıcı bilgisi dışında aktif hale geldiğinin ortaya çıkması güvenlik endişelerini yeniden gündeme taşıdı. Kameraya erişim izni vermemek ilk akla gelen şey olsa da, kameralarımızı fiziksel olarak kapatmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

MELİH BAYRAM DEDE

Dijital platformlarda kullanıcı gizliliği zaman zaman gündeme geliyor. Bu konuda gündeme düşen en önemli skandallardan biri, Facebook’un iOS mobil uygulamasında akıllı telefon kamerasının kullanıcıların bilgisi dışında aktif hale gelmesiydi. Bu durum önce, ‘Facebook akıllı telefon kameralarını kullanıcı bilgisi dışında aktif hale getirerek görüntü alıyor’ şeklinde yansıdı. Facebook yönetimi ise bunun teknik bir hata olduğunu belirterek, yeni bir güncellemeyle düzeltildiğini duyurdu.

Facebook çok fazla sabıkası olan bir şirket


Facebook’un açıklamasına ikna olmuş gözüksek de bu konu üzerinde ciddi olarak durmakta yarar var. Çünkü Facebook, kullanıcı mahremiyeti ve gizliliği konusunda sabıkalı bir şirket. Londra merkezli Cambridge Analytica şirketine 50 milyon kullanıcının verilerini sattığını ve bu verilerin siyasi manipülasyon amaçlı kullanıldığını biliyoruz. 2018 yılında da bir kullanıcı, web kamerasıyla çektiği ancak paylaşmaktan vazgeçtiği videoların Facebook uygulaması tarafından ‘takes’ isimli klasörde saklandığını fark etmişti. Bu nedenle konuya sadece Facebook özelinde de bakmayıp, gizliliğimiz için daha fazla bilgi ve kontrol sahibi olmamız gerekiyor.

Gereksiz izin isteyen uygulamaları yüklemeyin


Gizlilik konusunda bireysel olarak alınabilecek önlemler çok boyutlu. Bugün birçok mobil uygulama kameramız ve mikrofonumuzla ilgili bir hizmet sunmamasına rağmen, yükleme sırasında bizden bu aygıtlara erişim izni istiyor. Çoğu zaman uygulamaların izinlerini alışkanlık gereği onay verip kabul ediyor ve uygulamayı akıllı telefonlarımıza yüklüyoruz.

Yorumlar