İnternetteki izlerinizi silmenin püf noktaları

Herhangi bir nedenle internetteki izlerinizi silme ihtiyacını duydunuz ve bugüne kadar üye olduğunuz servislerin hesaplarını kapatmak ve internet aramalarında adınız geçen sayfaları tek tek kaldırmak gözünüzde büyüyorsa, endişe etmeyin; bunun pratik yolları var.

MELİH BAYRAM DEDE

Her şeyden önce, kendi rızanızla üye olduğunu bütün sosyal medya sitelerine tek tek girerek hesaplarınızı kapatmakla işe başlayabilirsiniz. Üyeliğinizi sildiğini beyan etse bile bu servisler, başlangıçta sizin üye olurken okumadan onay verdiğiniz üyelik sözleşmesine dayanarak verilerinizi hâlâ sunucularında tutmaya ve işlemeye devam edebilir.

Bu nedenle üyeliğinizi sildiklerini ifade eden servislerde bilgilerinizin çıkıp çıkmadığını yine de arada bir kontrol etmekte yarar var. Bunun için Google Alerts’i kullanabilir ve adınız internette geçtikçe e-posta ile bildirim alabilirsiniz.

İnternetteki izlerinizi silmek için hizmet veren ücretli servisler de var. Bunlar arasında en öne çıkanı DeleteMe adlı şirket. Kişisel bilgilerinizin kaldırılması için web siteleriyle temasa geçmek de başka bir metot. Sitelerin iletişim bölümlerinde yer alan mesaj forumlarından ya da e-posta hesaplarından uygun bir dille talebinizi dile getirmeniz yararlı olacaktır.

Kendi çabanızla yapabilecekleriniz arasında Google’a başvurmak önemli adımlardan biri. Google servislerinin hepsinden bilgilerinizin silinmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak Google’ın taleplerinizi yerine getireceğinin bir garantisi yok.

Son olarak tüm bu işlemleriniz süresince e-posta adresinizi açık tutmayı unutmayın. İçerik silme taleplerinizin takibinde ve yazışmalarda e-posta adresine her zaman ihtiyacınız olacak.

Yazımın tamamını buraya tıklayarak MediaTrend’de okuyabilirsiniz!

Yorumlar