Macintosh ile yolculuğum nasıl başladı

Steve Jobs’un 36 yıl önce tanıttığı Macintosh bilgisayar adeta bir devrimdi. İlk bilgisayarım Macintosh Classic’ten bugüne kadar yolculuğumu bu yazıda anlatıyorum.

MELİH BAYRAM DEDE

Sahip olduğum ilk bilgisayar Apple’ın Macintosh Classic modeliydi. Yayıncılık sektörüne ilk girdiğimde ekranı siyah-beyaz olan kendisi küçük ama marifeti büyük bu bilgisayarda gazete sayfaları tasarlıyorduk. O yıllarda kurşun hurufatla dizgi yapılan günlerden Macintosh’a geçiş bizim için adeta bir mucize gibiydi.

Kurşun dizgiden Mac bilgisayarlara


RagTime ardından DesignStudio yazılımıyla tanıştık. Ardından QuarkXPress efsanesi geldi. Ömrü en uzun olan masaüstü yayıncılık yazılımı olsa da o da zamana yenik düştü ve Adobe’nin InDesign yazılımına bıraktı yerini. Ama bu yolculukta ilk göz ağrım olan Macintosh hep özel yerini korudu. Halen Macintosh Classic bilgisayarımı çalışma odamda özel bir anı olarak muhafaza ediyorum.

O günün üzerinden tam 36 yıl geçmiş


Geçtiğimiz 24 Ocak, tabir yerindeyse Apple’ın Macintosh bilgisayarının doğum günüydü. Çünkü o tarihte şirketin efsanevi CEO’su Steve Jobs, yıllık hissedar toplantısında ilk Macintosh’u tanıtmıştı. O günün üzerinden tam 36 yıl geçmiş. Benimse ilk Macintosh’u ilk kullanmam, Türkiye’de yaygınlaşmasının geç olması nedeniyle 1992 yılına rastlar.

Yorumlar