Photoshop’tan ücretsiz GIMP’e geçerken neler yaşadım

Uzun yıllardır fotoğraf düzenleme uygulaması olarak Adobe firmasının bir ürünü olan Photoshop’u kullanıyordum. Bir süre önce açık kaynak kodlu bir alternatif olan GIMP’e geçtim. GIMP’e geçiş sürecinde ve sonrasında neler yaşadığımı bu yazıda anlatıyorum.

MELİH BAYRAM DEDE

Yeni bilgisayarımla yeni bir başlangıç yapmak istedim ve Photoshop yerine açık kaynaklı ve ücretsiz bir alternatif olaran GIMP’i kullanmaya başladım. Daha önce ara ara denediğim GIMP’i, Photoshop’a olan alışkanlığım nedeniyle kullanmayı başaramamıştım. Bu kez gözü kara bir şekilde GIMP’e geçtim ve Photoshop’ta kullandığım tüm işlemlerin karşılıklarını arayarak, çalışmalarıma devam etme kararlılığı sergiledim. GIMP’i ilk kurduğumda Türkçe dil seçeneğiyle geldi. Bir süre Türkçe devam ettim. Ancak bu süreçte, Photoshop’ta kullandığım ve ezbere bildiğim İngilizce komutların klavye kestirmelerinin GIMP’teki karşılıklarını aradım durdum.

Dili İngilizce yapınca ‘Oh be, dünya varmış’ dedim


Türkçeleştirilen komutlar haliyle düz düşündüğünüzde aklınıza bile gelmeyecek kelimelerle dilimize çevrilmiş olabiliyor. Bir hafta kadar çalışma hızımın düşmesi, istediğim işlemleri yapmakta zorluk yaşamam gibi sorunlarla devam ettikten sonra çözümü yazılımın dilini İngilizce yapmakta buldum. GIMP’i İngilizce olarak açınca, ‘Oh be, dünya varmış’ dedim. Çünkü Photoshop’takiyle bire bir olmasa da komutların benzer kelimelerle karşıma gelmesi beni rahatlattı ve o andan itibaren çalışma hızım iyileşti.

İki temel iş için kullanıyorum


GIMP’i genellikle iki amaç için kullanıyorum. Birincisi kurucusu olduğum TechnoLogic’in ve kişisel blogumun haber görsellerini oluşturmak, ikincisi ise YouTube kanalımın kapak görsellerini düzenlemek. Photoshop’ta kullandığım PSD uzantılı şablon dosyalarımı GIMP’te sorunsuz açabildim. Bu iki dosyayı GIMP kendi formatına çevirdi ve *.XCF uzantılı olarak kaydettim. Şu anda gerektiğinde ilgili şablonu açıyor, yeni görseli içine sürükleyip gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra “Export As..” komutuyla JPG olarak dışarı aktarıyorum.

Yazımın tamamını buraya tıklayarak MediaTrend’de okuyabilirsiniz!

Yorumlar