Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü artırmanın yolları

MELİH BAYRAM DEDE

Her ne kadar yeni nesil bilgisayarlar daha fazla pil ömrü sunuyor olsa da hepimiz pili gün boyu yeten bilgisayara henüz terfi edememiş olabiliriz. Bu nedenle bu yazıda dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü artırmak için alabileceğiniz önlemleri sıralıyorum.

1-Ekran ışığını azaltın


Dizüstü bilgisayarınızda genellikle en fazla güç tüketen donanım ekrandır. Bu nedenle enerji tasarrufuna ekrandan başlamanız gerekir. Ekran parlaklığını kısmak pil ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Kullandığınız bilgisayarın denetim masasından ekran seçeneklerine girerek ekran parlaklığını kolayca ayarlayabilirsiniz. Çoğu dizüstü bilgisayarda ekran ışığını ayarlamak için buna bile gerek kalmaz. Çünkü genellikle fonksiyon (Fn) tuşunu basılı tutarak klavyenizdeki güneş simgesine basarak ekran parlaklığını ayarlayabilirsiniz.

2-Güç ayarlarını değiştirin


Bilgisayarlarda güç seçenekleri modu bulunuyor. Örneğin kullandığınız bilgisayarda Windows 10 işletim sistemi yüklüyse, Denetim Masası’ndan Güç ve Uyku seçenekleri ayarlarını bulabilirsiniz. Burada genellikle ‘Dengeli” mod aktiftir. Bunu değiştirerek, Güç Tasarrufu modunu aktif hale getirmeniz pil ömrünüze olumlu katkı sağlayacaktır. Burada ayrıca “Yüksek Performans” adlı üçüncü bir mod bulunmaktadır. Bu mod aktif hale geldiğinde ise bilgisayarınızın enerji tüketimi en üst düzeyde olacağı için pek tavsiye edilmez. Buradan ayrıca bilgisayarınızın pil veya şebekeden beslenirken uyku moduna geçme süresi ya da kapanma süresini ayarlayabilirsiniz.

3-Wi-Fi ve Bluetooth’u devre dışı bırakın


Kablosuz internet bağlantısı bugün bilgisayarımız için gereklilik. Ancak sabit bir ofiste çalışıyor ve genellikle kablo üzerinden internete bağlanıyorsanız Wi-Fi modunu kapalı tutabilirsiniz. Aynı durum Bluetooth için de geçerli. Kullanmadığınız hallerde Bluetooth’u kapalı tutmanız da pil ömrünüze katkı sağlayacaktır. Wi-Fi ve Bluetooth’u devre dışı bırakmak için Windows 10’un sağ alt köşesinden erişebileceğiniz paneli kullanabilirsiniz. Denetim Masası’ndan da Wi-Fi ve Bluetooth ayarlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorumlar