Windows’un yeni tasarımı neler getiriyor?

MELİH BAYRAM DEDE

Microsoft, Windows 10 işletim sisteminin tasarımında köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Bunun ilk adımı ise Başlat menüsü ile ilgili düzenlemelerde kendisini gösterdi. Microsoft’un tasarım bölümünün ipuçlarını verdiği ‘Fluent Design’ (Akıcı Tasarım) adı verilen yeni trendle, Başlat menüsünde uzun bir aradan sonra ilk kez önemli bir dokunuş gerçekleştirilmiş olacak. Halen kullanmakta olduğumuz Başlat menüsü, Windows 8 ile birlikte hayatımıza girmişti.

Uygulama logoları çerçevesiz olarak tasarlandı


Daha modern ve sade olarak tasarlanan yeni Başlat menüsünde uygulama logolarının yeniden tasarlandığı görülüyor. Genel olarak bakıldığında bilgisayarı başlatma, uykuya alma ve kullanıcı profil simgesinin bulunduğu soldaki bölümün aynen korunduğunu görüyoruz. Hem aydınlık hem de karanlık temayla bakıldığında yeni Başlat menüsünün kullanıcılar tarafından benimseneceğini söyleyebiliriz. Windows 10 işletim sisteminden tamamen kaldırılacağı iddia edilen Başlat menüsünün yeniden tasarlanmış olarak ortaya çıkması iddiaları yalanlar nitelikte.

Canlı Karolar’ı pasif ya da aktif edebilirsiniz


Kullanıcılara daha akıcı bir tasarım vadeden Microsoft, yeni Başlat menüsü ile bilgisayarında çok sayıda uygulama yüklü olan kullanıcılara bilgisayarlarını yönetmeyi daha kolay hale getirmeyi hedefliyor. Bir dönem Başlat menüsündeki Canlı Karolar özelliğinin kaldırılacağı iddiaları gündeme gelmişti. Şirketin Twitter’dan yayınladığı son görüntüler Canlı Karolar’ın korunduğunu gösteriyor. Ancak iddialara göre bu özellik pasif olarak gelecek ve dileyen aktif edebilecek. Halen Canlı Karolar’ı sağ tıklayarak pasifleştirme imkânınız mevcut.

Yorumlar