Kamuda WhatsApp yerine sayısal telsiz dönemi

Geleneksel telsizlerin teknolojiye yenilmesi sonucu kamuda akıllı telefon öne çıkmış, telsizler ikinci plana itilmişti. Sayısal telsize geçişle birlikte hem bu anormal durum telâfi edilecek hem de telsiz üzerinden kriptolu iletişim sağlanmış olacak.

MELİH BAYRAM DEDE

Teknotorite’de 7 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan “Kamuda telsiz yerine WhatsApp kullanımı risk yaratıyor” başlıklı yazımda, bilgi güvenliği açısından büyük riskler ortaya çıktığına değinmiş ve sayısal telsiz kullanımının gündemde olduğunu hatırlatmıştım. Geçtiğimiz günlerde bu konuda gecikmeli de olsa bir gelişme yaşandı.

WhatsApp’ı aratmayacak telsizler yolda


Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından koordine edilen ve ASELSAN tarafından yürütülen Sayısal Telsiz Haberleşme Ağı projesinde nihayet ilerleme sağlandı ve ilk etapta 24 ilde Emniyet Genel Müdürlüğü için sistemin kurulum çalışmaları tamamlanmak üzere. Projeyle video çekip gönderme, haritadan konum belirleyerek paylaşma gibi geleneksel telsizlerde bulunmayan özellikler kamu çalışanlarının telsizlerine gelmiş olacak.

Bilgi güvenliği için kriptolu iletişim


Kamuda polis, jandarma, itfaiye ve ambulans, acil durum ve afet görevlileri gibi personel genellikle olay yerinden hızlı bilgi verebilmek için cep telefonlarıyla fotoğraf veya video çekiyor, konum paylaşıyor ve böylece işlerin daha pratik yürümesini sağlıyordu. Nihayet sayısal telsizlerin kamuda yayılmasıyla bu paylaşımlar devletin kendi şebekesinde yapılacak ve bilgi güvenliği de sağlanmış olacak.

Yazılım tabanlı olduğu için esnek


Sistemle telsizler üzerinden araç ve kimlik sorgusu da yapılabilecek. Sistemin bileşenleri, ULAK A.Ş, diğer sistemleri ise ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ürünlerden sağlanacak. Sistemde Aselsan’ın 3700 model sayısal el telsizleri tercih edildi. VHF veya UHF bantlarında çalışabilen yeni el telsizleri, yazılım tabanlı olması nedeniyle farklı platformlara göre de yapılandırılabiliyor.

Yorumlar