Yeni nesil yayıncılık ağı: Substack



MELİH BAYRAM DEDE

Yeni nesil yayıncılık ağı olan Substack, içerik üreticilerin yeni aboneler edinmeleri ve bu abonelerden üyelik ücreti elde etmelerine imkân tanıyor. Bağımsız yayıncılar, ürettikleri içeriklerin karşılığını Stripe adlı ödeme sistemi aracılığıyla tahsil ediyor. Platformu kullananlar dilerse ücretsiz olarak da içeriklerini paylaşabiliyor. 

İnternet kullanıcıları, Substack'e üye olarak seçtikleri içerik üreticiye e-posta adresleriyle abone olabiliyor. Sonrasında üye oldukları yayıncının tüm ürettiği içerikler e-posta aracılığıyla kullanıcılara ulaştırılıyor. Bu yönüyle Substack’in e-posta haber bülteni gibi olduğunu söyleyebiliriz. İlk bakışta böyle gözükse de Substack, bundan daha fazlası.

Ben de Substack’i ürettiği içerikleri dağıtmak için kullananlardan biriyim. Substack sayfama, https://melihbayramdede.substack.com adresinden ulaşabilir ve abone olabilirsiniz. Substack’i kullanma şeklim biraz farklı. Ürettiğim içerikleri Substack’te ücretsiz dağıtmayı tercih ediyorum. İçeriklerimi tam metin olarak paylaşmaktansa, söz konusu içeriği asıl yayınladığım kaynağa yönlendirme yapmayı yöntem olarak benimsiyorum. 

Yorumlar