Podcast nedir? Nasıl yapılır?


MELİH BAYRAM DEDE

Ses kayıtlarının internet üzerinden düzenli bir şekilde paylaşılmasına ‘podcast’ deniliyor. Son dönemde videolu yayınlar da başlamış olmakla birlikte ‘podcast’ denilince akla doğal olarak önce sesli içerikler geliyor.

‘Podcast’ kavramı radyo yayıncılığının bir benzeri gibi düşünülse de bundan daha fazlası. Çünkü ‘podcast’ içeriklere abone olduğunuzda o an içerikleri dinlemek için kullandığınız cihaza otomatik olarak indirilir ve düzenli olarak takip edebileceğiniz, abone olabileceğiniz seriler olarak size sunulur.

Bunun için de içeriklerin düzenli dağıtımı için RSS teknolojisinden yararlanılır. Ancak siz dinleyici olarak, hatta yayıncı olarak bu kadar teknik detaylara boğulmak zorunda değilsiniz. Madem teknik detaylara girmeyeceğiz, o zaman hemen pratiğe geçelim.

‘Podcast’ içeriklere ulaşmak için öncelikle bir cihaza ihtiyacınız var. Bu akıllı telefon, tablet bilgisayar ya da masaüstü bilgisayar olabilir. Hatta bir akıllı TV dahi size ‘podcast’ içeriklere ulaşmanın kapısını açabilir.

Bir başka ihtiyaç ise ‘podcast’ içerikleri takip etmek için kullanacağınız yazılımdır. Apple Podcast, Google Podcast, Spotify, Spreaker gibi yazılımlar size ‘podcast’ içeriklere ulaşmanın kapısını aralar. Kullandığınız cihaza göre birini tercih ederek hemen ‘podcast’ dinlemeye başlayabilirsiniz.

Yorumlar