Facebook Ray-Ban Stories akıllı gözlük neler vadediyor?

 


Sosyal medya devi Facebook, dünyaca ünlü gözlük firması Ray-Ban ile işbirliği yaparak, akıllı gözlük kulvarına giriş yaptı. Bugüne kadar Google ve Snapchat gibi firmaların akıllı gözlük modellerini gördüğümüz pazarda Facebook neler vadediyor. Bu yazıda buna bakacağız.

MELİH BAYRAM DEDE

Google’ın ‘Google Glass’ adlı akıllı gözlüğü, başlangıçta bireysel kullanıcıları hedef alan bir proje olarak yola çıktı. Ancak bireysel mahremiyet eleştirileri, bu gözlüğü kullananların belli mekânlara girişlerinin yasaklanması başta olmak üzere pek çok çekinceler projeye darbe vurdu. Bugün Google Glass bireysel pazarda yok. Ancak kurumsal alanda varlığını güçlü bir şekilde sürdürüyor. Bu konuyu, “Akıllı gözlük Google Glass yeniden doğdu” başlıklı yazımda ele almıştım. Google Glass, kurumsal alanda iddialı işlerin oyuncusu durumunda.

Bu işin öncüsü Snapchat

Akıllı gözlük pazarının iddialı oyuncularından Snapchat ise “gördüğünü paylaş” diye özetleyebileceğimiz Spectacles adlı gözlüğüyle varlığını sürdürüyor. Sosyal medya uygulaması Snapchat üzerinde paylaşmak için fotoğraf ve videolar çekmeyi temel alan, bu içeriklere Snapchat’in kendine has filtrelerini uygulama ve daha eğlenceli hale getirme avantajı sunan Snapchat Spectacles akıllı gözlük, hâlâ yola devam ediyor. Ancak yaygınlık açısından istenilen hedefe ulaştığını söylemek güç. Konuyla ilgili gelişmeleri, “Baktığınız her yeri Snapchat filtreleriyle görmeye ne dersiniz?” başlıklı yazımda size aktarmıştım.

Facebook ve Ray-Ban birikiminin ürünü

Tüm bu gelişmelerin üzerine Facebook ve Ray-Ban ikilisini neler koyduğuna gelince… Ray-Ban Stories akıllı gözlük, daha çok Facebook üzerinde paylaşımı teşvik etmeyi amaçlıyor doğal olarak. Bunu da kullanıcıların akıllı telefonlarına yükleyeceği, Facebook View adlı bir uygulamayla destekliyor. Ray-Ban Stories akıllı gözlükle müzik dinleyebilir, telefon görüşmelerinizi kulaklığa ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilir, fotoğraf ve video çekip, düzenledikten sonra paylaşabilirsiniz. Bunları yaparken sesli komut desteği de olması, bu akıllı gözlüğü daha cazip hale getiriyor.

Yorumlar