Güvenli haberleşme sistemi: SecureDrop


MELİH BAYRAM DEDE

Günümüzde haberleşmenin gizliliği en önemli gündem maddelerinden biri. Her ne kadar önlem alsak da iletişim trafiğimiz dışarıdan gelebilecek tehditlere açık durumda. Bu konuda tüm önlemleri almakta yarar var. Ancak yine de yüzde 100 gizliliğin mümkün olmadığını unutmamak şartıyla.

Bireysel iletişimde durum bu seviyedeyken haberleşme gizliliği ekseninde size bir başka konudan bahsetmek istiyorum. Hatırlarsanız ABD devletinin gizli bilgileri zaman zaman kamuoyuna sızdırılıyor ve bu durum büyük sansasyon yaratıyor.

Hatırlayacağımız ilk vaka Wikileaks olayı ve NSA belgelerinin sızdırılması; Julian Paul Assange, Edward Joseph Snowden ve Chelsea E. Manning isimleri olacaktır. Bu kişilerin ABD devlet sırlarını sızdırmasının ardından başlarına gelenler ortada.

Bu süreçle birlikte devlet sırlarının muhbirler tarafından kamuoyuna iletilmesi noktasında haberleşme gizliliği yeniden tartışılır oldu ve ortaya bu yazıya konu olan SecureDrop adlı açık kaynaklı bir haberleşme sistemi ortaya çıktı.

İlk versiyonda Aaron Swartz imzası

Medya ve sivil toplum kuruluşlarının anonim kaynaklardan yani muhbirlerden gelen bilgi ve belgeleri güvenli bir şekilde almalarını amaçlayan sistem başlangıçta, Wired editörü Kevin Poulsen ve James Dolan’ın yardımıyla merhum Aaron Swartz tarafından geliştirildi.

Daha önceki adı DeadDrop olan projenin yönetimini daha sonra Ekim 2013’te ABD’deki Basın Özgürlüğü Vakfı devraldı. Sistem şu an, The New York Times, The Washington Post, ProPublica, The Globe and Mail ve The Intercept dahil olmak üzere dünya çapında 50’den fazla haber kuruluşunda kullanılıyor.

Basın Özgürlüğü Vakfı Direktörü Trevor Tim, halen 21 farklı dilde mevcut olan sistemin başta ABD olmak üzere hükümetlerin dünya çapında gazeteciler ve muhbirlere karşı baskıcı tavrına bir cevap olarak geliştirildiğini savunuyor.

‘Teknoloji ve Hayat’ adlı kitabım çıktı. Satın alma bilgisini burada bulabilirsiniz.

Uygun fiyatlı kulaklık HyperGear Xpods Pro TWS, powerbank ve duvar şarj cihazı incelemesi

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanalıma abone olmayı ve videoları beğenmeyi unutmayın!

Yorumlar