Kişisel Siber Güvenlik Nedir ve Nasıl Sağlanır?


MELİH BAYRAM DEDE

Bireylerin internet üzerindeki güvenliğini sağlamak için alınan tedbirler ve uygulanan stratejiler “Kişisel Siber Güvenlik” olarak adlandırılıyor. Kişisel veriler, finansal veriler ve dijital varlıkların korunması için bu konuda bilinçli olmaya ihtiyaç var. Peki, Kişisel Siber Güvenlik sağlamak için neler yapılabilir? Bu yazıda, Kişisel Siber Güvenlik nasıl sağlanır? Sorusuna cevap veriyor ve bu konuda neler yapılabileceğine bakıyoruz. İşte Kişisel Siber Güvenlik sağlamak için bilmeniz gerekenler:

Güçlü ve Benzersiz Parola

Kişisel Siber Güvenlik için en başta gelen önlemlerden biri, hesaplarınız için güçlü, benzersiz ve karmaşık parolalar kullanmak olacaktır. Parola oluşturucu yazılımlar aracılığıyla büyük ve küçük harfler, sayılar ile semboller içeren en az 12 karakter uzunluğunda benzersiz parolalar oluştun. Bu adım siber tehditlere karşı sizi büyük ölçüde koruyacaktır. Ayrıca parolalarınızı düzenli olarak değiştirmeye ve aynı parolayı birden fazla hesapta kullanmamaya dikkat edin.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama

Hesaplarınıza girişte kullanıcı adı ve parola kullanmanın yanında ek bir güvenlik katmanı olarak, Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA veya MFA) kullanmanız gerekir. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama yöntemleri, genellikle telefonunuza gelecek bir SMS kodu, e-posta ile doğrulama veya bir kimlik doğrulama uygulaması aracılığıyla kullanılır. Bu önlem sizi, hesap bilgilerinizi çalınması ve kazara kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda bile koruyacaktır.

Güncel Yazılım ve Uygulama

Cihazlarınızdaki işletim sistemi, tarayıcı ve uygulamalar güncel değilse, olası siber saldırılara karşı savunmanız kalabilirsiniz. Çünkü siber saldırganlar, keşfedilen siber güvenlik açıklarından yararlanır ve kullandığınız yazılımlar güncel değilse, açıklar kapatılmamış olduğundan bu zafiyeti istismar eder. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, kullandığınız tüm yazılımların en son versiyonunun cihazlarınızda yüklü olduğundan emin olun. Bunu sağlamak için cihazlarınızdaki otomatik güncelleme seçeneğini açabilir ve yeni güncellemelerin hemen uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

‘Teknoloji ve Hayat’ kitabımı buradan satın alarak bana destek olabilirsiniz.

[Video] Oyuna keyif kat | Emoji tuşlu retro fare | Logitech Pop Mouse incelemesi


Yeni içeriklerden haberdar olmak için buradan kanalıma abone olmayı ve videoları beğenmeyi unutmayın!

Yorumlar